Odlukom Vlade RH ( NN 156/2022 (30.12.2022.), Odluka o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023.) se u našoj školi pripremaju i poslužuju besplatni kuhani obroci za sve učenike škole. Za isto škola ima dostupan iznos od 1,32€ po obroku.
Ulaganjem Osnivača, grada Broda 80% (26.514,64€) i škole 20% (6.628,66€) su opremljene obje kuhinje i blagovaonice naši zgrada (MŠ i PŠ). U svrhu pripreme hrane (kuhanja) su, po odobrenju Ministarstva obrazovanja zaposlene i nove stručne osobe tako da škola ima zaposlene 3 kuharice na puno radno vrijeme.
Hrana se od siječnja 2023. kuha u kuhinji MŠ i dostavlja u adekvatnim posudama u PŠ na posluživanje. Pri izradi jelovnika se škola vodi:
- Aktualnim jelovnicima koji su koristili dječji vrtići grada Broda te je stručnjak, kuha gosp. Klarić iz vrtića educirao naše kuharice o receptima, normativima i sl.
- Za izradu istih škola koristi i dva važeća dokumenta:
- Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama
- Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
- Tehničke mogućnosti opreme u kuhinjama i organizacije pripreme
- Dodatno, budući je iznimno važno da učenici uistinu konzumiraju obroke u dostatnim količinama, škola u obzir uzima i mišljenja i stavove učenika (putem Vijeća učenika) i operativne podatke o konzumaciji (što učenici najbolje jedu).
Sa sva 4 kriterija uzeta u obzir, škola jelovnike izrađuje na dvotjednoj bazi s ciljem čim raznovrsnijih, nutritivno vrjednijih i zdravijih obroka.
Jelovnik se objavljuje tjedno, u prostorima školskih blagovaonica (na uvid učenicima i roditeljima).
*primjer jelovnika
Ponedjeljak
Doručak: Pahuljice, mlijeko, voćka* (Shema VPiM)
Ručak: Grašak s piletinom, crni kruh, rajčica, voćka* (Shema VPiM)
Utorak
Doručak: Kuhana jaja, pileće hrenovke, jogurt, voćka* (Kaufland), crni kruh
Ručak: Rižoto s nemasnom svinjetinom, jogurt, voćka* (Kaufland), crni kruh, zelena salata
Srijeda
Doručak: Sendvič (crni kruh, pileća prsa, mliječni namaz, zelena salata), mlijeko, voćka
Ručak: Povrtno (šareno) varivo s puretinom, crni kruh, piće, voćka
Četvrtak
Doručak: Kukuruzna krupica (griz), kakao, voćka
Ručak: Kupus s mljevenim junećim mesom, crni kruh, voćka
Petak
Doručak: Palenta, mlijeko, poslastica, voćka
Ručak: Integralna tjestenina s tunom/sirom, poslastica, voćka
NAPOMENA:
*Vrsta voća ovisi o sezoni, donatorima i dobavnim lancima
**Škola zadržava pravo izmjene jelovnika