Učenici 5.c i 5.d razreda su sa učiteljicom Mirtom Malčić, u sklopu nastave Prirode učili o važnosti zdrave prehrane, posebno zdravog doručka.
Doručak je zaista najvažniji obrok u danu, a važno je da bude zdrav i energetski uravnotežen. Kvalitetne nanirnice su ključ zdravog doručka. Uravnotežen i zdrav doručak trebao bi uključivati namirnice bogate vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima.
Namirnice koje su dobar izbor za doručak su: jaja, jogurt, zobene pahuljice i zobene kaše, bobičasto voće, svježi sir, integralni tost, voće, proteinski shakeovi.
Učenici su dobili zadatak tri dana pripremati zdravi doručak prema pravilima zdravog tanjura i zdrave prehrane, a svoj doručak su fotografirali te ga i kušali.
Zaključili su da je zdravi doručak vrlo ukusan i sit te odlučili da će nastaviti i dalje s ovim oblikom obroka.
Predložili su i da se doručak prema pravilima zdravog tanjura uvede i u školsku kuhinju, a to ćemo svakako i učiniti.
Mirta Malčić, prof.